Wernhout 2 en Virtus houden elkaar in evenwicht bij tweedeklasse debuut

Na een lange voorbereiding die in het teken stond van het wennen aan elkaar en aan de speelwijze stond op zondag 22 september onder subtropische omstandigheden de eerste competitiewedstrijd tegen Virtus 2 op het programma. Tijdens de voorbereiding heeft iedereen zijn kans gehad om zichzelf op diverse posities te laten zien en is de speelwijze en het gedachtegoed van de nieuwe trainer Joost steeds verder doorgevoerd. Dit heeft geleid tot een aantal wisselvallige resultaten, maar daar draaide het dan ook niet om. Het spel werd steeds beter en de speelwijze kwam steeds verder tot uiting. De volgende resultaten werden behaald in de voorbereiding (en beker):

BSC 2 (derde klasse) – Wernhout 2 0-4
Wernhout 2 – Steen 2 (derde klasse) 2-4
Wernhout 2 – Moerse Boys 2 (eerste klasse) 0-3
Wernhout 2 – Moerse Boys zaterdag 6-5
Zundert 3 (derde klasse) – Wernhout 2 2-3
Wernhout 2 – Hoeven 2 (eerste klasse) 2-1

Nu dus eindelijk het echte werk. Na een gezellig feestje van de trainer op de vooravond (en nacht) van de eerste competitiewedstrijd kwam Virtus op bezoek. Virtus, een fysiek sterke ploeg met een aantal goede voetballers draait de laatste seizoenen steevast mee in de subtop van de tweede klasse. Wernhout debuteert na de promotie van vorig jaar dit seizoen in de tweede klasse. Een promotie waar door veel spelers jarenlang voor gewerkt is en waardoor er nu dus een niveau hoger aangetreden mag worden. Meteen tegen een lastige tegenstander, maar tevens een mooie ‘test’ voor ‘Ut Twidde’, want dat er een stijgende lijn in zit was na de overwinning tegen Hoeven duidelijk, maar tegen tweedeklassers was er nog niet gespeeld.

Nadat de manschappen in de kleedkamer nog eens duidelijk was gemaakt wat onze intentie is, moesten de volgende spelers voor de punten gaan zorgen:

Schoenlappert, RL7, Lexie, Tommy, Krampus (’85 Balloon), PJ (’75 Sjoerd), Mouwskuhhh, Meijer, TVDP, Bodybuilder Dennis (’63 Ro) en Burn.

Wernhout begon scherp en gretig aan de wedstrijd en was dan ook het betere team. Virtus bleek het inderdaad voornamelijk van de fysieke kracht te moeten hebben en bleek vrij slordig in balbezit gedurende de openingsfase. Mede ook door de goede organisatie en het op de juiste momenten druk zetten van Wernhout. Toch was de eerste mogelijkheid na 10 minuten voor Virtus. Een vrije trap van de zijkant werd door niemand aangeraakt en de bal viel ongelukkig voor Wernhout binnen bij de tweede paal, 0-1. Vrijwel direct na deze domper herpakte ‘Ut Twidde’ zich en kreeg het via Bodybuilder Dennis een goede kans, zijn schot werd echter gekeerd door de Zevenbergse goalie. De bal werd snel weer door Wernhout opgepikt en Krampus leverde een puike voorzet af op Burn die sterk voor zijn man was gekomen en beheerst binnen kon tikken, 1-1! In het restant van de eerste helft was Wernhout voetballend het betere team, maar échte kansen werden niet gecreëerd, dit was dan weer de verdienste van het stugge Virtus wat defensief stond opgesteld, maar daarmee ook een moeilijk te doorbreken ‘muur’ bleek. Na een half uur spelen werd een voorzet van TVDP vrij opzichtig door een verdediger met de hand boven zijn hoofd gestopt, hands dus en een terechte penalty. Captain Lexie eiste dit buitenkansje op en faalde niet, 2-1! Virtus aasde met de defensieve speelwijze op een foutje van Wernhout, op slag van rust maakte Wernhout dit zeldzame foutje op het middenveld, terwijl de verdediging nog uit positie stond. De aanvaller van Virtus leek op de Lappert af te kunnen maar verkoos een schot(je) van heel ver boven deze doortocht. Dit leverde geen probleem op voor de Lappert en Wernhout kwam met de schrik vrij. In de blessure tijd van de eerste helft speelde TVDP zich met een fraaie actie nog goed vrij, maar zijn schot hobbelde vervolgens naast. Ruststand: 2-1.

In de rust werd ‘Ut Twidde’ gewaarschuwd voor de speelstijl van Virtus. Je hebt continu het idee dat je de betere ploeg bent, maar dat ene foutje kan weleens dodelijk zijn. ‘Wij gaan dat ene foutje dan ook niet maken’, was de boodschap. Toch stond er na de rust een heel ander Wernhout op het veld. Het leek het eerste kwartier niet op de ploeg die zo had gedomineerd in de eerste 45 minuten en omdat we positioneel niet helemaal goed stonden kwamen we in de duels te laat. Hierdoor kreeg Virtus de controle in balbezit en werden de ruimtes bij Wernhout te groot. Zeker geen sprake van onwil of inzet, maar een combinatie van scherpte en positioneel net niet helemaal goed staan waren hier de oorzaak van. Dit bleek een wijze en harde les, want in minuut 56 werd deze fase door Virtus afgestraft. Wernhout kwam te laat in het duel en vervolgens kon een buitenspeler gevonden worden die een voorzet op maat afleverde die door de spits binnen gelopen kon worden, 2-2. Snel hierna pakte Wernhout de draad weer op en was het wederom de bovenliggende partij. Met een uur op de klok werd Bodybuilder Dennis in de vijandelijke zestien gehaakt en kreeg Wernhout nog een penalty. Lexie ontfermde zich wederom over de bal, maar deze keer werd zijn inzet gestopt door de keeper. De leidsman concludeerde echter dat er spelers van Virtus te vroeg in hadden gelopen en de penalty mocht overgenomen worden. Maar, helaas strandde Lexie wederom op de keeper en bleef het bij 2-2. Hierna was PJ nog twee keer gevaarlijk, eenmaal met een schot dat van richting werd veranderd en vervolgens met een schot dat gepakt kon worden door de keeper. Virtus werd in de slotfase nog een keer gevaarlijk, echter zou er een overtreding zijn begaan. Toch moeten we hierbij de katachtige reflex van onze Lappert nog even benoemen, die de inzet van dichtbij ‘voor de zekerheid’ nog maar even keerde. Hierdoor kon het commentaar van Virtus dan ook snel ongedaan gemaakt worden, want: ‘hij zat toch niet’. In de slotfase liepen de gemoederen en emoties aan de zijde van Virtus nog hoog op, wat een rode kaart en een aantal gele kaarten opleverde.

Al met al een verdienstelijk debuut in de tweede klasse met één punt. Een gelijkspel is dan ook zeker geen onverdienstelijk resultaat tegen Virtus. We moeten ons ervan bewust zijn dat we het ons op dit niveau niet meer kunnen veroorloven om een kwartier lang niet het maximale te brengen, dit kost ons nu twee punten, maar laten we hier vooral van leren voor het vervolg. Volgende week spelen we uit tegen Sprundel. Onze laatste ontmoeting leverde ons de promotie op, nu is dit, zo vroeg in het seizoen, al een belangrijke wedstrijd waarin maar één ding telt: de overwinning. Graag tot dan!

Deel dit bericht op social media