Tfierde, een wereld vol wonderen….


(Dit keer een ander verslag dan dat u gewend bent. Onze captain ging deze dag met het gezin naar een pretpark vol sprookjes. Omdat op dit moment tfierde zelf ook midden in een soort van sprookje bivakeert, besloot de auteur van dienst het verslag op een zelfde manier proberen te schrijven. Bij deze een verwoede poging…)


‘Wernhout achtien december tweeduizendzestien’

Er was eens een samengeraapt zooitje. Deze dachten dat ze samen een heel goed elftal waren, maar in werkelijkheid bakten ze er helemaal niets van. Nog nooit hadden ze ook maar één goede wedstrijd gespeeld. Laat staan een bal naar behoren overgespeeld. Toch waren ze ervan overtuigd dat ze konden voetballen. Hoe vaak dat de buitenwacht ook had gezegd dat ze zich gedijsd moesten houden of zich beter konden terugtrekken in het land van Laaf….het zooitje luisterde niet. Het zooitje was noggal eigenwijs. Er moest gevoetbald worden potverdikke! Echter was in heel den land niemand die tegen het zooitje wilde spelen. En gelijk hadden ze. Verspilde energie, dat was het! Daar gaan we ons bed niet voor uit komen. Maar een wonder geschiede….De Baron 1898 had een elftal met allemaal kleine Baronnetjes gevonden dat in Godsnaam dan maar aan wilden treden tegen het zooitje. Een pak op den broeck, dat zou die deugnieten moeten leren…..dan zouden ze het wel uit hun hoofd laten om ooit nog te willen voetballen tegen wie dan ook. Enfin, er was één wedstrijd aanstaande…..

De Oude Tuffer liep niet meer op krukken nadat hij spontaan een dikke had gekregen. Dezen dikke enkel kwam van den Jigt en was voldoende hersteld zodat hij den poppetjes op den goede kon plaatsch zetten. Klaas Vaak was wonder boven wonder te op tijd en kon dus gewoon starten. Mowgli en Jokie vulde trouwens vandaag het zooitje ongereld verdienstelijk aan.


Den opstelling ;

in den doel; De Sprookjeboom/De Jaeger

in den laatschte lijn; Repelsteeltje – Ali Baba – Klaas Vaak – Kabouter Ko

op den midden; De Trollenkoning – Aladdin – Pinokkio – Jokie,

aan den voorzijde; Klein Duimpje – Mowgli,

op den bank; De Gelaarsde Kater – De Jaeger – Dun Draak

langs den kant of absent;

Monsior Cannibale; Was vergeten dat hij een zelf notabene een weekendje weg had geregeld.. Zijn lievelings eten is spitsen met een te kort lontje waar hij maar al te graag net iets te laat het mes in zet.

Langnek; Kan vanuit den 8xseweg het schouwspel prima volgen en sluit aan zodra het weer kan. Zou goed met den kop moeten zijn ware het niet dat niemand den bal zo hoog in den lucht kan schieten

Jacob Grimm; Tot aan den winterstop uit den roulatie. Had vandaag hoogstwaarschijnlijk voor handschoenen gekozen om den kou te trotseren.

De Vliegende Fakir; Druk baasje dat dit jaar kampte met serieuze fysieke problemen. Vliegt normalitair fluitend heel de week van links naar rechts en van boven naar onder. Hopelijk weer snel van de partij mits zijnen rooster het toelaat. Was in ieder geval wel op zijn vliegend tapijt gestapt om te komen kijken

Holle Bolle Gijs; Bivakeerde in de Efteling alwaar hij zich prima thuisvoelde

Bambi; Oer Hollandse jongen die altijd gejaagd oogt. Geblesseerd tot aan den winterslaap. Helaas niet aan zijn stembanden maar aan zijnen spierwitte hamstring.

De Reus; Op Wintersport

De Vliegende Hollander; Kan de enen week wel, en dan weer niet. Dankt zijn naam omdat hij voor zijn werk regelmatig de Oceaan overstak. Neemt vaak zijn kleine vliegende hollandertjes mee naar de wedstrijd.


Den wedstrijd trok ten aanvang en na het fluisignaal van Balou trapte Mowgli den bal voor het eerst raak. Klein Duimpje was weer moeilijk af te stoppen vandaag. Met zijn zeven mijls laarzen gaf hij iedereen het nakijken. Zelfs De Reus had er al lang geen zin meer in om zijn laarzen terug op te eisen. “Als hij ze zo nodig wil houden dan doet hij dat maar lekker, ik ga op wintersport!” had hij onsch dezen week laten weten.

Dan was er in het veld één klein kereltje waarvan iedereen giste naar zijn naam. Het lelijke eendje? Raponsje? De Kikkerkoning? Tinkelbel? Japie Krekel? Niemand wist het. Zelf riep het kereltje heel den tijd;”Niemand weet, niemand weet, dat ik Repelsteeltje heet”. Bakkus houwe Ketelsteentje, beet Dun Draak hem toe. “Aaaaah, wat een irritant mannetje zeg”, riep Pinokkio. En zijn neus groeide niet zichtbaar dus sprak hij de waarheid. “En toch heeft hij wel wat lieflijks, hij zou mijn beste vriendje wel eens kunnen zijn dat Repelsteentje” zei de Trollenkoning terwijl hij een dikke stinkende scheet liet. De sprookjesboom hoorde alles aan en vroeg de heks of zij dit gekeuvel op kon lossen. Simsallabim….en warempel, de trollenkoning en het kleine vervelende kereltje veranderde spontaan in een stinkend zwijn en een stokstaartje…Hakuna matata! “

Toe jongens, we gaan door met voetballen” zei de scheids die weer Anton Pieckfijn floot. Dun draak had een taaie zondag. De avond tevoren had hij flink aan den bar getimmerd en dat speelde hem parten. In de 3e helft waarin hij steevast zijn gele schat met 24 karaats waardevol materiaal verdedigde bloeide hij weer helemaal op. En zeg je verdedigen dan kom je bij Ali Baba. De rots in den branding had meer dan gewoonlijk moeite om de 14 rovers op de juiste manier aan te sturen vandaag. Thuis kon zijn harem ieder moment worden uitgebreid maar daar was in den winterstop tijd genoeg voor.

Inmiddels lag 40 kilometer verderop Holle Bolle Gijs in zijn doorgezakte bedstee te kwèken;”Bakbier, hier!…bakbier, hier!”, “dankuwel”. Toevalligerwijs was ook Quasimodo in het attraktiepark. Bolle Gijs had vanuit zijn ooghoeken gezien dat hij voor de spiegel van de heks was gaan staan en hoorde dat hij daaraan vroeg;”Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is het lelijkste van heel het land?”. De spiegel antwoorde met;”U bent wel heel lilluk, maar de mannen van Wernhout 4 zijn nog lillukur”. Tierend van woede gooide hij den spiegel aan gort terwijl Holle Bolle Gijs weer een groen flesje gerstennat naar binnen klokte.

Terug naar de wedstrijd. Er was een hoog tempo waar te nemen. Thuis was ons verteld dat we het niet voor niets kregen en dus moesten wij van den vrouw holle. De Gelaarsde Kater had vannacht weer eens flink uitgepakt en had fikse wallen onder den ogen. Hij herinnerde zich dat hij nog had zitten kletsen met het meisje met de swaffelstokjes maar dat het op niets was uitgelopen en achteraf aan den late kant huiswaarts keerde. Mede daardoor lukte het dezen week niet om voor den derde maal op rij den bal in het vijandelijke doel werken. Pinokkio kwam dezen eer wel te beurt. Twee maal zelfs. Een wonderschone in de kruising en één lilluke prutsgoal. Traditiegetrouw transformeerde hij even in zijn tweede persoonlijkheid de grote boze wolf, kortom “een normale zondagmorgen”

In de rust was den tegenstander snode plannetjes aan het smeden. Wat de Baronnen echter niet gezien hadden was een Wernhout 4 geitje zich in de staande klok had verstopt. Hij alles had gehoord en vertelde het tegen de De Oude Tuffer die alle plannen aan gort puzzelde. We moesten vooral de Baron met de rode schoentjes kort dekken. Zoiets kon je wel aan Pumba overlaten. Hij was nadrukkelijk aanwezig tegen Baron 4 die not amused was. Ook zijn maatje Timon was op dreef en toverde er nog 1x een ezeltje strekje uit. Klaas Vaak strooide bijtijds voldoende zand in den ogen van den opponent en op die manier hadden we een beetje minder te dulden van de Baronnen. Klein Duimpje trof ook weer 1 keer doel. Eigenlijk scoorde hij ook 2x maar omdag hun keeper geblesseerd raakte hebben we den treffer als sportieve geste geannuleerd. En Alladin had in den eerste helft een terechte pingel verzilverd toen Mowgli onderuit werd getrokken. Toen den Magische klok 90 minuten aangaf nog een kopbal van ons op den lat waarna sportief alle handen werden geschud met een 4-4 eindstand. Volgens de Oude Tuffer een wonderlijke uitslag die in den slotfase uit den handen werd weggeven tegen den Baronnen, drommels, drommels en nog eens drommels!

Na afloop hadden we de pech dat al onze gestrooide broodkruimels om den weg terug naar huis te vinden waren verdwenen. Dat zullen die dekselse kraaien uit Raveleijn wel weer hebben gedaan giste de Jaeger en hij zou die verrekte beesten wel eens een lesje leren. Dan zat er maar niets anders op dan om den derde helft in den kantine van Wernhout door te brengen. En ze kleefde nog lang en gelukkig…..

***Kent u alle hoofdrolspelers bij naam en kunt u ze achter het juiste sprookjesfiguur zetten? Mail dit dan door naar deoudetuffer@bierbuik.com en maak kans op een geheel verzorgd VIP arragement voor/tijdens en na een wedstrijd van ons aller 4e. Bakje koffie vooraf, en een gratis drankje naar keuze na afloop.

****Als u naast alle figuren ook nog het hierboven aantal beschreven sprookjes raad dan maakt u ook nog kansch op den hoofdprijs, namelijk een jaar abonnement van de efteling om onze helden een heel jaar aan het werk te zien.

Was getekend, Pinocchio.

Deel dit bericht op social media